Pozyskane marki, w tym sosy Frank’s RedHot®, French’s® i Cattlemen’s® to wysokiej jakości aktywa w strategiczny sposób uzupełniające szerokie portfolio marek McCormick. Firma sfinansowała przejęcie, przy cenie zakupu ok. 4,2 mld USD, z zastrzeżeniem pewnych zwyczajowych korekt wyceny, poprzez emisję nowego długu, składającego się z niezabezpieczonych uprzywilejowanych instrumentów dłużnych i pożyczek z opcją wcześniejszej spłaty, oraz podwyższenie kapitału własnego. Oferta obligacji i oferta akcji zostały sfinalizowane w dniu 11 sierpnia 2017 r.
„Cieszymy się z przejęcia Frank’s RedHot, French’s i innych kultowych, globalnych marek, ponieważ zakończona transakcja, od ponad dekady była na czele naszej listy potencjalnych strategicznych przejęć i przyniesie znaczną wartość dla akcjonariuszy” powiedział Lawrence E. Kurzius, prezes i dyrektor generalny McCormick. „McCormick jest idealnym domem dla tych marek, ponieważ ich proste, czyste składniki czynią je płynnymi przyprawami. Dodanie do portfolio kolejnych wysoce komplementarnych marek pozwoli McCormickowi na czerpanie korzyści z rosnącego trendu na jedzenie pikantnych, aromatycznych dań z naturalnych, wysokiej jakości składników i jest spójne z naszą wizją by Nadać Życiu Smak. Utalentowani pracownicy firmy Reckitt Benckiser Foods zbudowali świetnie prosperujący biznes i nie możemy się doczekać współpracy z nimi, by kontynuować sukces firmy.”
McCormick planuje aktualizację prognozy skonsolidowanych wyników za 2017 po akwizycji przy okazji kwartalnej konferencji wynikowej, która odbędzie się 28 września 2017 r. o godzinie 8 rano czasu ET.
fot: mccormickcorporation.com
source: mccormickcorporation.com
tagi: McCormick , Reckitt Benckiser’s , Lawrence E. Kurzius ,
The year 2024 is a special year for Suempol which celebrates...
ISM Cologne 2023 took place from April 23 to 25with about 1,300...
“In 2022, we achieved significant sales growth and a robust...
2022 brought many changes to the Polish market of fast-moving...
Panattoni, the European industrial real estate market leader...
"Even though 2023 was a challenging year for both consumers and...
Wojciech Ryttel, Member of the Board at MAXPOL, offers a deep...
In a rapidly evolving confectionery market, Karol Pilacinski...
Discovering Wawel’s confectionery mastery: unveiling the...
Hubert Owczarek, Export Director at Cedrob Foods, dives into...